Biztos ti is láttatok már olyan amerikai filmet, amiben az amerikai mályvacukrot sütnek a tábortűz felett. Amerikai cukros családfilm záró jelenete, amikor a tábortűz mellett ülő família – kiknek arcát megvilágítja a tűz – kedélyesen beszélget, énekel és mályvacukrot sütöget. A mályvacukor mára teljesen eggyé vált a nagy amerikai álommal, pedig hajdanán még az egyiptomiak torokproblémáit volt hivatva orvosolni.
A kávékat, cappuccinót, minden forró italokat ízlésként díszítik mályvacukrokat.
Mályvacukrokat süteménykészítésnek is használják!
Az általunk ismert, megfogható, csomagolható, darabolható mályvacukor, pillecukor vagy habcukor létrejötte azonban sokáig váratott magára. A XIX. századi Franciaországban kezdték el keresztezni a cukor gyógyító hatását az gasztronómiai élvezettel, s a franciák állították elő a mályvacukros bonbont, azaz a pâte de guimauve-ot. (Ejsd: Pájd di gímó) A bonbon alapjául szolgáló levet tojásfehérjével, kukorica sziruppal és cukorral felverték, így jutottak egy viszonylag szilárd, kissé habos masszához. A későbbiekben a tojás szerepét átvette a zselatin, s a mályvacukor megkapta a ma is oly jellemző rugalmas textúráját. Ekkor vált gyógycukorkából édességgé.
A mályvacukrot leggyakrabban magában, nyersen vagy pirítva fogyasztják. Az apróbb cukrokat gyakran teszik forró csokoládéba, kakaóba, illetve a nagyobb, pálcára tűzött példányokat olvasztott csokoládéba mártva kínálják. A hálaadási vacsorán is megjelenik a mályvacukor, ahol az édesburgonyához szokás apróbb mályvacukrokat keverni.
Tábortűz előtt a jól bevált mályvacukrokkal!
A jól ismert filmekből (László Tábor, Totál Dráma Sziget) jól ismert mályvacukor már rég átlépte Észak-Amerika határait, hogy milliók szívét hódítsa meg világszerte. Az otthon is könnyedén elkészíthető finomsággal biztosan lenyűgözhetünk kicsiket és nagyokat egyaránt! Mályvacukor nyárson. Igazi különlegesség a Popcorn bár szolgáltatásai között. A Mályvacukor sütés rendkívül kedvelt a gyerekek és felnőttek körében. Legyen szó karácsonyi rendezvényről, év végi céges partyról, mályvacukor szolgáltatásunkat ajánljuk téli és nyári rendezvényekre is. Eredetileg a mályvacukor sütés régi amerikai szokás, mely szépen lassan egyre több rendezvényen megjelenik. Mályvacukor sütést kültéri és beltéri ajánlatos. A sütéshez minden szükséges alapanyagot biztosít. Lényegében a mályvacukrot egy kisebb nyársra húzzuk fel. A biztonságos keretek között tűz felett megolvasztjuk és végül a megpirult mályvacukrot két darab keksz közé helyezzük vagy akár csak úgy megehetjük.
Hogyan süssünk meg?
Szükségünk lesz fém saslik pálcákra és kerti grillre. Kemping gáztűzhely vagy konyhai gáztűzhely is használható. Ezenkívül 3 cm átmérőjű és 4 cm hosszú mályvacukrokra.
Elkészítés:
1 .Egy fém pálcára húzunk 6-7 óriás mályvacukrot. Egy másik fémpálcára megismételjük.
2. Begyújtjuk a grill- vagy gáztűzhelyet. (Illetve a tábortűz közé) Alacsony lángra állítjuk.
3. A lángtól 10-15 cm távolságra tartva, állandóan forgatva kb. 2 perc alatt aranybarnára sütjük.
4. Azonnal fogyasztjuk. Adjunk mellé szalvétát... Kívül ropogós, belül nyúlósan puha. A legfinomabb módja a mályvacukor evésnek...