Cicus blogja

Nyári Mondocon 2024 botrány

2024. július 16. - Anita cicus

Július 13-án és 14-én tartották a 2024-es nyári MondoCont, az anime, a sci-fi, a fantasy, a K-PoP és a társasjáték őrültek kánaánját. Az őrjítő hőség ellenére rengetegen gyűltek össze a Hungexpón, köztük a Twitch egyik leginkább felkapott formációja, a 2okos!

maxresdefault_1.jpg

A 2okos tagjai KDS és Ice – hivatalos nevükön Kelemen Dávid és Tálas Máté, akik karrierjüket, történetük jóval régebbre nyúlik vissza. Mindketten szolnoki születésűek és ugyanabba az általános iskolába jártak, így szoros barátságot kötöttek. Azonban gimnazista éveiket külön, más intézményekben töltötték. Elmondásuk szerint ekkor voltak olyan időszakok, mikor kevésbé tartották egymással, hiszen mindenki élte a saját kis életét, azonban közös szenvedélyük összekötötte őket, ami nem volt más mint a videójátékozás. Középiskolás éveik alatt mindkettejüket beszippantotta a Fortnite világa, valószínűleg részben ennek köszönhetik barátságukat és tartalomgyártói karrierjük beindulását is.
Teltek-múltak az évek, és a srácok időközben egyetemisták lettek. Dávid Budapestre, Máté pedig Egerbe költözött. Ettől függetlenül úgy döntöttek, hogy belekezdenek a közös tartalomgyártásba és 2023 lesz az ő évük! Ekkor született meg a 2okos, és kezdődtek az azóta is tartó élő adások. Mivel eddigre viszonylag sokan ismerték őket YouTube-ról, egész hamar nagy figyelem irányult rájuk. Ennek köszönhetően és, hogy tényleg rengeteg energiát fektettek az őrültebbnél őrültebb tartalmak létrehozásába, megállíthatatlanul száguldottak a Twitch felé és kerültek be a legfelkapottabb csatornák közé. Oldalukra látogatva a nézők találkozhattak URL-streamekkel – melyek során betekintést nyerhettünk a különböző programjaikba –, különböző kihívásokkal, videójátékokkal, reakcióvideókkal és még számtalan egyébbel, amiknek nagy része mai napig is a csatorna palettáján maradt.
A legutóbbi ilyen eset után számtalan tartalomgyártó szólalt fel ellenük, és szerintük itt lenne az idejük a változtatásra, és a nagyobb felelősségvállalásra, hiszen nézőik túlnyomórésze kiskorú gyerek!


Történt ugyanis, hogy a rendezvény szombati napján a 2okos a helyszínen volt, őrjöngésüket pedig a szokásos módón élőben streamelték Twitchen. "Tartalmuk" pedig pontosan az volt, amire tőlem manapság már sajnos számítani lehet, ízléstelen poénok, minősíthetetlen polgárpukkasztás, kötekedés, sőt a hétvégén már egy kis lopás is becsúszott a Miamor üzletén, ahogy "viccből" elloptak egy 5000 és 10.000 Ft közötti illatgyertyát. Megnézték ugyanis a helyszíni árusok portékáit, ahonnan még egy kis termékmintát is kaptak, meg úgy mellesleg élő adásban tettek zsebre. Természetesen mindezt nevetve, büszkén. Hamar észrevették a lopást az eladók, aki utánuk is ment. A 2okos persze rövid ideig még tolták a színjátékot, próbálták elviccelni, majd visszaadták a gyertyát. 

De nemcsak ez volt legfurcsább érzés a lopáson kívül, hanem a lelki bántalmazások cosplayesek és Furryk ellen, akikkel folyamatos megjegyzéseket tettek jelmezeire, kinézetükre és szexuális irányultságukra és mindezt élőben streamelték azt is. A gond csak az, hogy az igazán nagy közönség akkor figyel fel rájuk, ha éppen valami balhéba keverednek, ha a nők egyenjogúságát megkérdőjelező megszólalásaikkal vannak tele a tartalmaik, ha a gyermekbántalmazásról poénkodnak vagy, mint most, ha a rendezvényre látogatók beszámolói alapján a MondoCon látogatóit zaklatják és lopással poénkodnak. :( 
Őszinte leszek, én is néztem online és gusztustalannak tartom, hogy ökörködéssel hívják fel magára a figyelmet, sőt mit több így szórakoztassanak magukat többszáz ezer twtich nézőkkel, mely kiskorúak nézik. Mi van akkor ha az adott polgárpukkasztást eszközként és nem célként használja, valamilyen valóban érdekes és komoly téma feldolgozásához.

A MondoCon rövid posztban reagált az esetre, elítélve a srácok viselkedését és azt ígérve, hogy a következő ilyen esetnél eltávolítják őket a rendezvényről. Végezetül pedig befutott a 2okos reakciója is, amely a Discordjukon tettek közzé egy rövidebb írást , hogy szerintük mi történt a hétvégén. 2okos tagad, sőt kikérik maguknak az ellenük felhozott "vádakat", azt állítják magukról, hogy hozzáállásuk és viselkedésük fejlődött. 
Discord szerverén Ice úgy fogalmazott, semmi sem igaz abból, hogy a duó bárkit is megalázott volna, miszerint a két srác a cosplayer lányok fenekét mutogatta és furryket hozott kényelmetlen helyzetbe. Úgy folytatta, hogy egyetlen rossz megjegyzést sem tettek a vendégekre a stream során, a cosplayereket kizárólag dicsérő szavakkal illették. Undorítonak tartom a hozzáállást, amit a fiúk tagadnak! Amit műveltek a conon, azt megbánják bűneiket.

Emlékszem még az iskolai időkben, amikor két suttyó diáktárs, Patócs Balázs és Kassza Mihály, akik nemcsak iskolán belül röhögtek irigység gyanánt, de iskolán kívül sok olyan bűnt követtek ellene, amit sosem tudom ezt elfelejteni! Egy helyi kocsmában rengeteg alkoholt fogyasztottak. Így az éj leple alatt részegen élvezték az életüket. Másnap reggel úgy jöttek be, hogy nemcsak szünetek alatt, de az órákon belül halálra nevették magukat részegségük miatt. Volt olyan szituáció, hogy Kassza Mihály drogot is elhozott és fogyasztott az iskolában. Emiatt tartott az iskolaigazgató-helyettes gyűlést a diákok részére. Egy másik esett, hogy egy 5 éves kislányt elrabolták. Hogy milyen indokból tették, az nekem semmi közöm. A rendőrség azonnal elfogták és elítélték őket. Az ilyen ,,bűnös" tanulok felelőse, a Tüskevár iskola igazgató, Kovács Péter volt, aki a helyében nem fogadnám be őket mégegyszer az iskolában, mert akik ők szarták a spanyol viaszt, az ne is jöjjenek vissza befejezni az iskolát. 

451253390_8575994395767014_1864575603827032508_n.jpg

Kész szerencse, hogy a két beképzelt okostojás nem vett célba engem, mert korábban indultam szombat délután Rick születésnapi bulijában, ahol Naspolya kávézóban szervezte. Megvallom, nagyon borzasztóan éreztem magam mind a két nap miatt. Elvárom, hogy a Mondocon szervezői azonnali kitiltással ítéljék meg. Remélem az őszi conon mégegyszer nem fordulhat elő ilyen garázdálkodások. De várom ugyanis ősszel Garai Timi szervezésével a szinkronversenyt, hiszen nem lehet tudni milyen filmjelenteket  lehet előadnom. Az az érzésem, hogy én soha nem nyertem egyetlen egy díjat ebből. Ez majd minden kiderül. 

A bejegyzés trackback címe:

https://cicusblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr4018447157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása