Cicus blogja

Turay Ida Színház: Társasjáték New Yorkban

2023. december 17. - Anita cicus

tarsasjatek-new-yorkban-original-213768.jpg

Gyakran megyek a KMO-ban olyan eseményekre, amelyek érdekelnek a színházi bemutatók. Pedig épp egy minden szempontból egy olyan társulat játszik – többek közt – mely Andrew Bergman írta. Ez pedig a Társasjáték New Yorkban. A darabot a Turay Ida színház társulat játszották. melyet Tasnádi Csaba - Jászai Mari-díjas rendezte. Azóta– különböző helyszíneken előadnak, neves színészeik.

Cselekmény:

Egy gazdag műkereskedő házaspár előkelően berendezett New York-i lakásában játszódik. Barbara (Kisfaludy Zsófia) és David (Kurkó J. Kristóf) zavartalanul élik a művészkörökben forgolódó, gyermektelen házaspárok pezsgő életét, amikor egy napon betoppan hozzájuk a feleség nővére, Trudy (Steinkohl Erika) és férje, Martin (Fehérvári Péter), akik közlik, hogy Buffalóba kell utazniuk botrányos életet élő lányukat jobb belátásra bírni, ezért a nővérek anyját, az idős, beteg, gondoskodásra szoruló Sophie-t (Hűvösvölgyi Ildikó) beköltöztetik a New York-i lakásba. A két házaspár különbözőbb nem is lehetne. Míg Barbara és David a nagyvárosban élnek, luxuskörülmények közt, kötöttségektől és szabályoktól mentesen, Trudy és Martin utálnak a városba járni takaros Long Island-i házukból. Egy szép napon, amikor beállít a világhírű festőművész (Mikó István), tehát egyre fokozódik.

015a2608.jpg

Fordította: Szász Imre
Dramaturg: Jeli Viktória
Díszlettervező: Darvasi Ilona
Jelmeztervező: Tóth Anita
Rendezőasszisztens: Vass János Pál
Rendező: Tasnádi Csaba - Jászai Mari-díjas
 tarsasj-ny-3080.jpg

1995. július 6-12. között a Madách színházban kezdték el az előadást, mely akkori színészek Tolnay Klári,Sinkovits Imre,Cseke Péter,Hűvösvölgyi Ildikó,Lesznek Tibor és Piros Ildikó játszották el a darabot, tehát  hatalmas sikert ért el. Barabás Tamás így nyilatkozott a Pesti műsor c. újságban:

"Persze nem árt, ha zsenit is találnak a sztorihoz. Szirtes Tamás, aki ezer ötlettel és viharos tempóban rendezte az előadást, talált. Tolnay Klárinak hívják. A művésznő most lesz 81, mint Sophie, akit játszik és róla aztán el lehet hinni, hogy szerelmes lesz, hogy ismét nőnek érzi magát, hogy bölcs, hogy kotnyeles, hogy – szóval mindaz, aminek Bergman a hősnőjét leírta. Elbűvölő alakítás ez, akár többször is érdemes megnézni. És méltó partnere az ezen a színpadon vendégként megjelenő Sinkovits Imre, mint festő. Hiába ők tudják, mi a szerelem, ahogy Hubay darabjának (amelyet harminc éve játszanak együtt) címe mondja."

Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth díjas színésznő, több mint hetven filmben és tévéjátékban szerepelt. Pályakezdőként egy évig a Veszprémi Petőfi Színházban játszott. 1976 óta kisebb megszakításokkal a Madách Színház művésznője. Tíz évig dolgozott a Magyar Rádióban műsorvezetőként. A Bartók Rádióban a Muzsikáló délután élő adásait vezette. A Madách Színház Tolnay Szalonjában muzsikusokról készült portrésorozatot szerkesztette és vezette, ahol vendége volt többek között Kocsis Zoltán, Vásáry Tamás, Szenthelyi Miklós, Tokody Ilona és Gregor József is. Számos elismerése mellett 2012március 15. alkalmával a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki. Olyan rajzfilmben és anime-ban is hallható volt, 

299608811_6005606526139160_1742524824400346065_n.jpg

mint Bús királylány,  (Süsü a sárkány) 

6835fc3ddbc15e59a708773a9e46d1c6.jpg

Badrarbudur hercegnő, (Aladdin és a csodalámpa)

aladdintomahounolamp19.jpg

Csiperke (Vili a veréb)

vili_a_vereb_mti_p-89-12.jpg

és Clara (Snoppy gyere haza)
oip_1.jpg

A Kossuth díjas színésznő az előadásról mesélt a Kossuth rádióban

Mikó István, Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező, színházigazgató, zeneszerző, érdemes és kiváló művész.

411752573_7657725057593957_8589459469600766393_n.jpg

A Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1977-ben végezte el. Pályája első felében a Thália/Arizóna Színházban játszott. 1986-1987 között az Operettszínházban volt vendégművész, majd 1987-től ugyanitt másodállású tag volt. 1991-től 1993-ig a Thália/Arizóna Színház igazgatója és vezető színésze volt. 1994-2002 között a soproni Petőfi Színház művészeti vezetője, igazgatója volt. A kisvárdai Várszínház egyik alapító tagja, nevéhez fűződik a Kaláka Együttes alapítása is.
Az ország egyik legismertebb és méltán kedvelt szinkronhangja. Állandó szinkronszerepei: 

a Disney Micimackója,

r_1.png

Breki a Muppet Show-ból, 

69be618f0342e7fcb1c4152ae8716722.jpg

Dzsini a Disney Aladdinjából

r_2.png

és  A nagy hohoho horgászból jól ismert Főkukac

r_1.jpg
Az első felvonás megdöbbentően üdítő, vicces párbeszédei után a darab második fele inkább a harsány komédiák irányába ment el egészen a vicc végéig. Nem ismervé az eredeti darabot, nem tudhatom hát, hogy az író, a rendezői instrukciók, de úgy éreztem, lehetett volna sokkal vissszafogotabban is érzékeltetni a két színművész „megfiatalodását”.
A közönség nagyon élvezte, nyilván beállítottság kérdése, hogy valakinek a térdcsapkodós harsány poénok, vagy inkább az életszerű, visszafogottabban humoros párbeszédek állnak-e közelebb a szívéhez. Ebben a darabban mindkettőből van jócskán.

A Társasjáték New Yorkban egy kedves kis komédia, néhány elgondolkodtató párbeszédtől eltekintve felszabadult szórakozást nyújt, mindenkinek csak ajánlani tudom. Érdemes kivillamosozni olykor a külvárosokba, ha ilyen remek színtársulatok előadásait lehet megnézni, neves színészekkel, ilyen meglepően kellemes helyszíneken.

A bejegyzés trackback címe:

https://cicusblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr6018282815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása