3 évnyi kihagyás után, a magyarországi kínai közösség újra kultúrális programokkal köszöntötték a Kínai Új Évet Kőbányán, a Monori centerben. A kétnapos eseményen voltak kültéri- és beltéri programok is, teaszertartás, kínai orvosi vizsgálat, tradicionális kézművesség. Ezenkívül készültek néhány interaktív játékkal, mint például: hanfu cosplay, csináld magad kínai tésztabatyu, kínai csomókötés, papírkivágás, stb.
Sárkány évek: 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000, 2012 és 2024
A sárkány év és a jegy energiái a stabilitást, a harmóniát és a nagylelkűséget támogatják, ugyanakkor ez az esztendő hozhat jócskán kihívásokat is – de csupa olyat, ami előrevisz! Te leszel az idei év legnagyobb nyertese. A kezedbe veszed a sorsod, és most minden esélyed meglesz rá, hogy komoly pénzeket keress. Ez az esztendő fellendíti a Sárkány karrierjét, kivívod mások csodálatát és tiszteletét. Anyagilag ennek nagyon meglesz a hozadéka, de fontos, hogy mindig megőrizd a józan eszed. A szerelemben nagy szenvedély vár.
Felpróbálhattam a tradicionális kínai viseletet, a hanfut
Kipróbáltam egy kínai locsoló kannát
Megtapasztaltam a kínai teaszertartás hagyományát.
A teázás Kínából ered, eleinte gyógyhatású italként és egészségmegőrző hatása miatt fogyasztották. Az idők során a teafogyasztásnak szigorú szabályai alakultak ki, a Kung Fu Cha elnevezése a kungfu harcművészet lépéseihez és gyakorlataihoz hasonlítható szertartására utal. Ugyanolyan figyelem és fegyelem kell hozzá, mint a harcművészethez.
A teaszertartást a teamester vezeti, ő készíti el a résztvevők teáját. Forró vizet önt a teáskanna külsejére és belsejére, majd a vizet a tisztesség csészéjébe önti. Ebből a forró vizet az aroma és kóstoló csészékbe önti, hogy átmelegítse azokat. A teaszedő lapáttal a kannába teszi a – hagyományosan oolong – teát, majd enyhén megrázza a kannát.
Magasról forró vizet önt a teáskannába, míg az tele nem lesz és túl nem csordul, majd körkörös mozdulatokkal a kannára helyezi a tetejét. A teát azonnal tisztesség csészéjébe, majd onnan az aroma és kóstoló csészékbe önti, hogy melegen tartsa azokat. A tea kedvencre is önt a jó szerencse érdekében. Az első áztatást nem szokás meginni – kivéve ha zöld teáról van szó -, csak a tealevelek első átmosására és a csészék melegen tartására szolgál.
A következő felöntés ugyanígy történik. A teamester a csipesszel kiüríti az öblítő főzetet a csészékből, megtörli a kanna alját, majd a főzetet a tisztesség csészéjébe önti. Megtölti az aroma- és teáscsészéket is, majd fejjel lefelé rárakja a kóstoló csészét az aromacsészére. Az egészet megfordítja, így a tea a kóstoló csészébe jut, amelyet az aroma csésze mellé helyezve tálcán kínál a vendégeknek, akik csendben, az aromákat kiélvezve kis kortyokkal elfogyasztják a teát.
A kínai Holdújév, más néven Tavaszünnep, amely a kína legfontosabb ünnepe szerte a világon. Különféle módokon kifejezzük az új évvel kapcsolatos érzéseinket és jókívánságainkat, egyúttal azt is reméljük, hogy minél több emberrel meg tudjuk ismertetni a hagyományos kínai kultúrát és népszokásokat, így közvetítve a barátság és béke üzenetét.
A Kínai hagyomány meghozta nekem a gyümölcsét. Mivel 1988-ban születtem, szerencsésen írhatom azt, hogy én is a sárkányok évében születtem. Az autizmusom miatt több károkat tettem szert, így nincs olyan szerencse, amely megbirkoznék, mert gyakran elrontok valamit.
Hangulatosan telt ez az esemény, és szívesen megyek máskor is, mert remek kikapcsolódást nyújt.