Cicus blogja

Sálom utca

2024. szeptember 05. - Anita cicus

 

img_20240901_102347_551.jpg

Zsidó kulturális és művészeti fesztivált tartották Budapest VII. kerületen a Csányi utcában. Minden év szeptember első vasárnapján ünneplik az Európai Zsidó Kultúra Napját. A fesztivál idei vendége Csehország, témája pedig a család.

img_20240901_110220_758.jpg

img_20240901_110654_736.jpg

Sok mondanivalóm van a témában és sok mondanivalótok lehet nektek is, ezért gondolkozni érdemes a családról, családi receptekről, családok kedvenc zenéiről, képekről, eseményekről…valójában bármiről.

Egész nap ingyenes programokkal vártak. Voltak többek között színházi produkciók, megemlékezések, beszélgetések és kreatív gyerekprogramok.

img_20240901_144659_669.jpg

Franz Kafka halálának 100. évfordulója alkalmából, a Cseh Centrum a Gólem Színház és Zsidó Előadóművészeti Központtal együttműködésben tiszteleg az író emléke előtt egy, az életét és munkásságát bemutató kiállítással. Emellett megtekinthető volt a Glück lányok.

oip_4.jpg

A shalom héber szó, amely békét jelent, de többféleképpen használják, és idővel más kultúrákban is átvették, hogy a személyes jóléthez és a körülöttünk lévő emberekkel való kapcsolathoz kapcsolódó fogalmakat hozzanak létre.Ezt a héber kifejezést Izraelben üdvözlésként használják, és más kifejezésekkel kombinálva más jelentést is adhat, mivel része a vallási szövegeknek és szokásoknak, amelyek beivódtak a társadalomba, beleértve a nyugatot is.

A shalommal köszönni nem csak köszönni, hanem békét kívánni, talán a jó napra vonatkozó jókívánságok mélyebb megfogalmazása. A shalom kissé módosított formái más nyelvekben is megtalálhatók.

A héberben a shalom szót köszönésként használják.Az arabok a salamot használják a shalom nagyon hasonló jelentésű formájaként, ne feledjük, hogy mind a zsidó, mind az iszlám, mind a keresztény vallás alapja az Ószövetség, a judaizmus a legrégebbi mind közül.

A héber ábécében a sálom a שָׁלוֹם írásmóddal szerepel a hagyományos zsidó imákban, gyakran más szavakkal kombinálva, hogy az általa közvetíteni kívánt fogalmat adja.

A sálom kifejezés az ószövetségi Teremtés könyvében jelenik meg sálom lachem, azaz béke legyen veled. A judaizmusban a sábátot, a vallás nyugalomnapját kezdő imában használják.

A shalom együttes használatára példa a Shabbat Shalom, amellyel jó sábátot kívánnak a hét legszentebb napján a zsidó vallást gyakorlók számára a hét legszentebb napján, a békesség és az Istennel való kapcsolat szempontjából.

Nyugaton a shalom szót gyakran a béke szinonimájaként használják, nem véletlenül szerepel az érzelmi gondozással és spiritualitással foglalkozó központok nevében, nem is beszélve arról, hogy ezeknek semmi közük a judaizmushoz.

Példák a sálom használatára

  • Ha Izraelbe utazol, sálommal kell köszönnöd
  • A sálom nem csak üdvözlés, hanem egy módja annak, hogy békét és jólétet kívánjunk egymásnak
  • Shalom lachem egy ima, amit a sábátot kezdő szertartáson használnak

44047264_2328849153814934_4987284821177794560_n.jpg

A nap vége volt már eléggé fárasztó a nyári hőség miatt. Újra eljött a Nem Adom Fel éneklés ideje! Fejleszteni szeretném az énektudásom. Úgy érzem, hogy menni fog, és bízom abban, hogy sikerülni fog a folytatás. Ha újabb eredményeket érek el, majd ismét írok egy beszámolót. Egyelőre fejlődök tovább.

A bejegyzés trackback címe:

https://cicusblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr2418485437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása