Cicus blogja

Tarkalepke színház: Diótörő

2024. január 04. - Anita cicus

Kimaradt egyetlen egy program, mely tavaly karácsony előtt tartottak a Vakok iskolájában. Igaz, 5 percet késtem, ám probléma az volt, hogy a tömegközlekedés többet késett, ahogy hazafelé megyek BKV-val. Én kivételesen variáltam az utat, mert a buszokon, sok olyan ember utazik, aki sörrel vagy energiaitallal utaznak. Ilyeneket utálok!  Néhány tanuló nem igazán fogja fel, hogy alkoholt fogyasztani tilos. Mint ahogy a Youtube-n láttam, hogy egy hajléktalan részegen magába beszél. Vannak olyan emberek, akik még gyújtóval hadonásznak. Mintha cigarettáztak volna. Én az alkoholfogyasztást és cigarettázást betiltanám!

A Diótörő című előadás a Tarka lepke színház darabja, amely Csajkovszkij klasszikusának szövegkönyvét Csík Csaba dolgozta át. 

img_20231223_102655_044.jpg

Vándor Éva, vagyis Marika szerepében naplója segítségével emlékszik vissza arra a napra, amikor egy igazi diótörő babát kapott karácsonyra. Picit olvas, és aztán kommentálja is a gyermekkori önmagát.  Sarkady Katalin zongorán játszottan Csajkovszkij Diótörő elképesztő dalait.

img_20231223_104908_202.jpg

img_20231223_104909_567.jpg

img_20231223_104906_869.jpg

img_20231223_103620_562.jpg

Érdekesség, hogy ezekből a dalokból feltűntek ismert rajzfilmekből. (Bátor a gyáva kutya,Csészefej és Bögrearc, Barbie és a Diótörő)
Mindeközben megszólította az itt jelenlévő gyerekeket, hogy csatlakozzanak erre a mesére.  

 
Történet:

Szenteste Stohlbaum tanácsoséknál megjelenik a család barátja, Drosselmayer bácsi, és bábszínházat hoz ajándékba Fricinek és Marikának. A bábok mellett előkerül még egy fából faragott Diótörő figura is. A gyerekek a játék után boldogan lefekszenek és álomba merülnek. Marika álmában megelevenednek a bábok és a karácsonyfadíszek, ám a gonosz Egérkirály egérkatonáival háborút indít ellenük. Győzelmüket a bátor Diótörő herceg hiúsítja meg. Diótörő herceg a báb Marika hercegnőt magával viszi birodalmába, ahol megcsodálják a rózsák táncát és a csodapalotát. Örömüket a denevérek támadása zavarja meg, de Diótörő hősi küzdelemben legyőzi őket. A győzelem után Diótörő birodalma ismét teljes fényében ragyoghat. Marika álmából ébredve boldogan öleli magához a hős Diótörő bábot.

nutcracker-ballet-e1449263068398.jpg

125 éve, 1892. december 18-án mutatták be először a szentpétervári Mariinszkij Színházban Pjotr Iljics Csajkovszkij utolsó balettjét, A diótörőt, amely azóta a világ balettszínpadainak elmaradhatatlan karácsonyi programja. A balettből egy kivonatot, A diótörő szvitet már március 7-én bemutatták egy szentpétervári koncerten. A hangszerelés érdekessége, hogy cselesztát is alkalmazott. A teljes mű bemutatójára 1892. december 18-án került sor a Mariinszkij Színházban.

Az előadás nagyon tetszett, bár gyerekeknek szólt, de én is becsatlakoztam az előadáshoz, mert szerettem ezt a művet. Mivel gyerekkoromban láttam az HBO-n, és tudom miről szól.

img_20231223_105159_162_2.jpgKészült Vándor Évával együtt közös kép, mivel büszke vagyok a szinkronhangjára. Lois Griffin (Family Guy), Chip (Csipet csapat), Egy bogár élete (Mólya) Elhagyott játékok (Copfos),Csiprekrózsika (Királyné) 

Kalandosabban zajlott le a december! S most idén folytatódik a celebvadászat, a conos élmények Februárban, méghozzá a megszokott FMK-ban kezdődnek.Továbbiakban a NAF élményeket, Conos programokat és egyéb sikereket keresem majd. 

A bejegyzés trackback címe:

https://cicusblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr3618294695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása