Cicus blogja

Halloween-i modellkedéseim

2023. november 01. - Anita cicus

Sikeresen lezajlott a Halloween. Nálam is megrendezésre kerül minden évben! Halottak napja is volt egyben, így úgy döntöttem felteszem a fotókat, ahol egyes helyszíneken sminkeltek engem, így nem kell nagy gondot fordítanom az idei ünnepre. Pár kis apró újdonság az kell ugyan, ami mindig jól jön. Macerás volt a leszedés, mert testápolóval kellene leszednem a sminket. Tavaly nem volt bajom ebből.

halloween_001.jpg

halloween2_001.jpg

wednesday_v3_6jpg.jpg

396883393_7473811495985315_2144940384517223678_n.jpg

HONNAN ERED A HALLOWEEN?

A halloween egy legalább 3000 éves kelta ünnep. A samhainben gyökerezik, melyet a brit szigeteken és a mai Franciaország északi részén élt pogány népek a nyár és az aratási időszak végét jelképező keltai újév, november 1-je előestéjén, vagyis október 31-én tartottak – a hiedelem szerint ezen az estén az élők és holtak világa közötti határ elmosódik, így a halottak szellemei visszatérnek kísérteni a Földre.
A holt lelkek házról házra járnak, rémisztgetik a népeket és tönkreteszik a termést, ugyanakkor a két világ közötti kapu megnyitása miatt ilyenkor könnyebb a jövőbe látni – a kelta papok samhain estéjén állatbőrből és csontokból készült különleges ruhát öltöttek magukra és hatalmas tüzeket gyújtottak, hogy a máglyákon állatokat és terményt áldozzanak az isteneknek, cserébe a jóslatokért. A Kr.e. 1. században Róma meghódította a kelta területeket, minek folyományaként a helyiek több latin eredetű ünnepet és hagyományt is beépítettek saját hitvilágukba – a samhaint két római ünneppel, a holtak napjaként szolgáló feraliával, illetve Pomona, a gyümölcsök és a fák istennőjének ünnepével mixelték össze.

A hagyományt a 9. században törte meg a katolikus egyház vezetője, III. Gergely pápa, aki elrendelte, hogy a két évszázaddal korábban élt elődje, IV. Bonifác által bevezetett, eredetileg május 13-án tartott mindenszentek ünnepe – Szűz Mária és a keresztény mártírok emléknapja – kerüljön át október 31-re, így felszámolva az október végi – november eleji ünnepkör pogány kötődését. Később az egyházi hagyományban november 1-re került mindenszentek, november 2-re pedig a halottak napja, 31-e pedig mindenszentek előestéje lett.

A brit népek azonban továbbra is tartották magukat a több évezredes tradíciókhoz, tüzeket gyújtottak – melyek fénye elijeszti a rossz szellemeket, a jó szellemeknek pedig utat mutat –, és a holtakat, természetfeletti lényeket jelképező rémisztő jelmezekbe öltöztek – így a szellemek azt hiszik, ők is közülük valók, és nem ártanak nekik – október 31. estéjén. A házról házra járó holt lelkeknek a falusiak állatáldozatot vagy növényi terményt tettek ki, így kiengesztelve őket, és megakadályozva, hogy rossz dolgokat műveljenek a ház lakóival – idővel ez is átkerült a „földi” hagyományokba, a jelmezes népek ételért, sörért és pénzért kuncsorogva vándoroltak egyik portáról a másikra.

A jelmezes vonulás idővel a gyerekek közkedvelt szórakozásává szelídült, akik „csokit, vagy csalunk” („trick or treat”) jelszóval kopogtatnak be a szomszédos házakba, az ünnep pedig igazi biznisszé nőtte ki magát.

Szép színvilág, sokszínűség, fantázia. Nagyobb volt a hangulat, mint régen, ugyanis 31-re valami egészen mást érzést keltett nekem az rémisztő ünnep.  A Halloweent azért szeretem, mert hangulatos, őszi és sejtelmes. Főleg a gazdag színvilága miatt rajongok érte.

A bejegyzés trackback címe:

https://cicusblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr1618247949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása