Cicus blogja

Piros Ildikó előadóestje

2024. március 10. - Anita cicus

Egy olyan legendás színésznő, aki annak fedi fel titkait, akinek érzékenysége, türelme van hozzá. Piros Ildikó művészetére különös kettősség jellemző. A lírai, törékeny, kedves, örök fiatal külső szenvedélyes, mély, intelligensés harci kedvvel teli dimenziókat rejt. A Mesében állunk csodakertben című előadásán életéről, pályájáról, mestereiről, nagyszerű partnerekről, színházi és filmszerepekről vallott másfél órában. Mondandójához színpadi és televíziós szerepeiből részleteket mutatott be, és néhány verset is hallhatott tőle a közösségi ház zsúfolásig. 

img_20240309_185038_126.jpg

Piros Ildikó 1947. december 23. –án született Kecskeméten, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Édesapja Piros István László magyar királyi közellátási előadó, aki Pavel Antal József fiaként Pavel István néven született, de még a házassága előtt felvette édesanyja, Piros Mária családnevét, így a gyerekei már a Piros vezetéknevet viselték születésüktől kezdve. Édesanyja Gáspár Pálma Klára. Egy nővére és egy húga van. Utóbbi, dr. Piros Györgyi a Szegedi Tudományegyetem klinikájának kardiológus főorvosa.
Szülővárosában érettségizett, majd elsőre felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. 1200 jelentkezőből választották ki a legjobb tizenkettő közé. A főiskolára édesanyja unszolására jelentkezett, miután édesapját már 13 éves korában elveszítette.
A főiskolán Várkonyi Zoltán osztályába járt, többek között Kern Andrással, Sunyovszky Szilviával és Verebes Istvánnal. Másik tanára a főiskolán Vámos László volt. Mint harmadéves hallgató 1968-ban a Madách Színházban Dürrenmatt Nagy Romulus című darabjában lépett először színpadra.
1970-ben végzett a főiskolán, majd 37 éven át a Madách Színház tagja (2007-ig), bár Várkonyi Zoltán is szerette volna szerződtetni a Vígszínházhoz. A Madáchban sokat dolgozott együtt Ádám Ottó rendező-igazgatóval.
2007 és 2012 között a Soproni Petőfi Színház társulatának tagja volt.
2010-től a Turay Ida Színházban is játszik.
Számos színdarabban fellépett már országszerte, szinte nincs olyan karakter, amit ne formált volna meg.
2000–2014 között a Magyar Táncművészeti Főiskola színészi játék tanára volt.

Filmszerephez 1966-ban jutott, és két évvel később Hintsch György A veréb is madár című vígjátékában az egyik női főszereplő figuráját játszotta. Legismertebb szerepeinek egyike a Szabó Magda regényéből készült, 1978-ban bemutatott Abigél című tévésorozat, melyben Zsuzsanna testvér alakját formálta meg.

2016-ban szerepelt Kovács Ákos Ugyanúgy című dalának videóklipjében. Még ugyanebben az évben a Pécsi Országos Színházi Találkozó díszvendége volt.
2021-ben a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagjává választották.

Első férje Pintér Tamás kaszkadőr volt (1969-től), akivel csak néhány évig tartott a házasságuk, s egy közös fiuk született. Második férje Huszti Péter Kossuth-díjas színművész, akivel 1975-ben kötött házasságot, és szintén van egy közös fiuk.

Piros Ildikó estjén kellemes érzés fogott, hiszen az Abigél című filmben óriásit alakította Zsuzsanna testvért. A pillanatból aztán nem marad semmi, az emlék elszállt. Az előadás végén meghatottságával így szólalt:
– Párom, társam, életem, szövetségesem, együtt gondolkodóm, álmodótársam. Huszti Péterrel több mint ötven éve játszunk együtt és éljük az életet gyermekeinkkel, unokáinkkal. Fogjuk, foghatjuk egymás kezét, mint a színpadon meghajlásokkor! 

img_20240310_092726_059.jpg

Sajnos a közös kép elmaradt, de a dedikálást szívesen elfogadta. Az előadást után úgy határoztam, hogy inkább hazamegyek. Nagyon késő volt már, ezért este még volt időn Xboxozni.

A bejegyzés trackback címe:

https://cicusblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr4318341507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása