Cicus blogja

Dr. Alban a Bókay kertben

2024. június 08. - Anita cicus

 fb_img_1717259433640.jpg

Újabb előadó érekezett Magyarországra, melyet óriási sikert aratott. Sajnos közös kép nem készült egymásról, mert valszeg nagyon sietnie kellene. De azért nekem tetszett a koncert! A nézők szerint elég gyenge volt Dr. Alban koncertje. Eleinte féltem, hogy elmossa az eső, de szerencsére korra délután történt az esőzés. A Bókayban szépen sütött a nap és még este is díszkivilágítást is hozta a nézőket. 

img_20240531_202932_665.jpg

1957. augusztus 26. –ám született Enugun, nigériai születésű svéd fogorvos, énekes, zenei producer. Stockholmban, a svéd zeneiparban tevékenykedik mint előadó és producer. Ő üzemelteti a dr-records lemezkiadót, mely az ő lemezeit is kiadja. Zenéiben az eurodance, hiphop, reggae és dancehall stíluselemek keverednek.

Dr. Alban James Brown és Fela Kuti zenéin nőtt fel. 31 éves korában elvégezte az orvosi egyetemet, majd Svédországban dolgozott fogorvosként, közben DJ-ként tevékenykedett a stockholmi Alphabet Street Klubban.

1990-ben találkozott Denniz Pop producerrel, a SweMix kiadó alapítójával. Közös munkájuk gyümölcseként jelent meg a Hello Afrika című kislemez, melyben Alban Afrika iránti szeretetéről énekelt, és közreműködött benne Leila K rapper is. Első albumából – amely szintén a Hello Afrika címet viseli – világszerte egymillió darabot adtak el.

img_20240531_202513_060.jpg

Egy évvel később megjelent a második album, a One Love, amelyből világviszonylatban 1,6 millió darabot adtak el. Az első kimásolt kislemez az It’s My Life (Az én életem) volt, melyből számos remix is készült. A legsikeresebb, melyet a lemezlovasok is játszottak, a Raggadag Remix volt. A kislemez számos országban előkelő helyezést ért el a slágerlistákon. A harmadik album a Look Who's Talking címet viselte, akárcsak a róla kimásolt első kislemez. Alban az 1990-es években a népszerű eurodance, eurodisco stílus jegyében készítette dalait, melyek az MTV Braun és Hit List Uk listáira is felkerültek.

img_20240531_202521_737.jpg

img_20240531_203109_513.jpg

Dr. Alban összesen 5 millió albumot és 6 millió kislemezt adott el. A No Coke című dala, amely az első albumán található, az antidrog-kampány zenéje is volt.

1998. augusztus 30-án Denniz Pop producer gyomorrákban meghalt, így Albannak egyedül kellett boldogulnia, és kezdeti sikereit már nem tudta újra megismételni. A Born in Africa című album már Denniz Pop nélkül, a svéd La Cream együttessel és Daddy Showkey-vel készült el. Több előadóval is dolgozott, többek között Sash!-sel, aki a Colour the World, illetve a 2007-es Habibi című dalban is énekel. Legutóbbi albuma a 2007-ben megjelent Back to Basic.

Jó lett volna hazahozni egy közös képet vagy egy dedikált képet. Tavaly Kelenföldön a Boney M koncertezett a Etele plaza előtt és ugyanez történt hasonló esett, hogy nem akarnak közös képet csinálni.  Ez eléggé rosszul esett, mert szerettem volna hogy egy fotóalbumba bekerüljön mellettem egy előadó. Ha a szervezők megengedték volna, akkor biztos készült volna egy közös kép. Persze vannak még olyan koncertek, amelyek nincsenek meg. Idővel, ha lesz rá lehetőségem lecsapok rájuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://cicusblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr3418423955
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása