Cicus blogja

3. Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál

2020. október 27. - Anita cicus

A Cinemira gyerekeknek szóló nemzetközi filmfesztiválon a kisebbek és a nagyobbak filmeken keresztül ismerhetik meg a világ különböző kultúráit. A gyerekfilm ünnepen a világ minden tájáról érkező gyerekeknek szóló rövid animációs, élőszereplős és dokumentumfilmet vetítenek.  

20201026_110926.jpg

Olyan filmeket mutattak be, amelyek nem jutnak el a hazai mozikba, amik után van miről beszélni az egész családnak. Minőségi gyerekfilmeket vetítenek, amelyek értéket közvetítenek, szórakoztatva tanítanak az emberi érzelmekről, a világról, a különböző kulturákról. Mert nem mindegy, hogy mit néznek a  gyerekek a mozivásznon.

A filmes programon hazai premierként láthatóak többek közt a Berlinálén, vagy a Velencei Filmfesztiválon debütált családi filmek. A verseny programban a világ legkiemelkedőbb rövid rajzfilmjei és kisjátékfilmjei versengenek az Aranymókus díjért. A vetítések mellett számos interaktív családi program is várja a látogatókat.

Világszerte készülnek gyerekeknek szóló minőségi filmek, azonban ezek az alkotások szinte soha nem jutnak el a hazai mozikba. Mi van a Disney és Pixar filmeken túl? A CINEMIRA komolyan veszi a gyerekeket, és idén is elhozza a legkiemelkedőbb minőségi, nemzetközi gyerekfilmeket a hazai közönségnek.

20201025_134103.jpg

A vetítések mellett izgalmas workshopok vártak a gyerekekre, melyek az animációs és filmes szakma háttérbe nyújtanak betekintést. Két mozizás között filmes, animációs, kaszkadőr vagy épp filmes smink workshopokon próbálhatja ki magát a fiatal közönség. Így a fesztiválon a gyerekek találkozhatnak kedvenc mesehőseik magyar hangjával, kipróbálhatják a szinkronizálást vagy megtudhatják, hogyan kell készülni egy filmes castingra.

A nemzetközi versenyben a legjobb élőszereplős, animációs és dokumentumfilmet Aranymókus díjjal jutalmazták. Idén a legjobb magyar gyerekfilm – 300 000 forinttal járó – díját is odaítélték, amelyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ajánlott fel.

A 3. CINEMIRA NEMZETKÖZI GYEREKFILM FESZTIVÁL díjazottjai:

Arany Mókus-díjat nyertek:

  • Martin Smatana: The Kite / Papírsárkány – Legjobb animációs kisfilm

A zsűri külön dicsérete: Fokion Xenos: Heatwave

 

Az Európai Gyerekfilm Szövetség – ECFA díját nyerte:

  • Fabók Szilvia, Tama Mikori: Kippkopp a hóban

A Legjobb Magyar Gyerekfilm (Aranymókus + 300.000 Ft):

  • Nagy B. Ervin: A Polgár lányok

 

A gyerekzsűri külön dicsérete:

  • Mészáros Bori: Az utolsó Yeti

A fesztivál a a CAFe Budapest keretében, a Nemzeti Filmintézet és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://cicusblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr1416260188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása