Cicus blogja

Csillagok - Égbeli tűk

2024. szeptember 08. - Anita cicus

webes_rogzites_8-9-2024_173758_www_bing_com.jpeg

2024. április 6-tól egészen szeptember közepéig látható a Fővárosi Nagycirkusz tavaszi-nyári showja, ami a „Csillagok - égbeli tűk” címet viseli. Az égbolt, a Hold, a Nap és a csillagok minden ősi kultúrában különleges jelentőséggel bírtak és még a királyok legfontosabb jelképei között is szerepeltek. A csillagok mítoszai még a Bibliában is megjelennek, de a mesék fő elemei között is ott vannak, elég, ha csak Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg című meséjére vagy a népmesékből ismert csillagszemű juhászra gondolnak.

oip_5.jpg

Egy biztos, hogy a cirkuszban a csillagok mind összegyűlnek majd. A XV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál és a Fesztivál Plusz - Világsztárok Budapesten című előadás gigantikus sikereit követően a porond óriási planetáriummá alakul és megannyi csodát látattam a Fővárosi Nagycirkuszban.
A műsor káprázatos és pazar szuperkoncertté változott, amelyben az artista és táncos koreográfiák új értelmezést és dimenziókat adott – kiegészülve artistákkal, táncosokkal, élő zenekarral, videoklipes videó- és fénytechnikával!

img_20240908_113736_140.jpg

Csillagok karcolták rá a szememre, baj van a földön, gond van az égen, és mi emberek valamit nagyon elszúrtunk. Nem vigyáztunk a ránk bízott kincsekre, a Földre, a természetre, az állatokra, a növényekre, és nem vigyáztunk egymásra sem. Az utolsó előtti percben vagyunk, és ha nem kapunk észbe, az ég ránk szakad és a Föld néptelen lesz, mi pedig szomorkodhatunk, hogy miért nem szólt ránk időben senki! De még van egy percünk, most, és észbe kaphatunk, hogy megmentsük magunkat és újra megtanuljunk jól vigyázni minden értékünkre, minden kincsünkre, a földünkre, a szeretteinkre, az örökségünkre és az emberiségre!

img_20240908_114152_031.jpg

img_20240908_115747_523.jpg

A Lyrical Circus Late Night Show során születtek meg azok – a cirkuszművészek között világszerte komoly elismerést kiváltó – jelenetek, amelyeket az idei nyári műsorban a Fővárosi Nagycirkusz alkotói csapata tovább gondolt, és sok új elemmel és jelentésréteggel egészített ki.Egy űrhajó ablakából nézzünk le a földre – ahogy a műsorban szereplő Simet László teszi meditatív produkciójában – megláttam a természet csodálatos sokszínűségét is, az egymásra figyelés energiáit, az egymás elfogadásának és tiszteletének lehetőségét is!

img_20240908_122627_891.jpg

img_20240908_120101_589_2.jpg

A cirkuszi manézs 13 méter átmérőjű köre egy nagyon erős szimbólum. Ami itt történik, az kívül van a zaklatott világ történésein és zajain. Ugyanakkor a manézs szimbolizálja magát a világot is. A manézs azokat az értékeknek a jelképe, amelyek a cirkuszművészek számára oly fontosak, és amelyeket mindannyian szeretnénk örökül hagyni gyermekeinknek, unokáinknak. Egymásra figyelés, egymás kölcsönös elfogadása és tisztelete, összetartozás, lojalitás, csapatmunka, testvériesség, a lehetetlennek tűnő bármi áron történő legyőzése. Olyan értékek, amelyeket a cirkuszművészek mindennapi munkájukkal, életformájukkal, kitartásukkal tudnak példaként felmutatni.

img_20240908_114849_232.jpg

img_20240908_123228_059.jpg

A műsor káprázatos és pazar szuperkoncertté változott, amelyben az artista és táncos koreográfiák új értelmezést és dimenziókat adtak a legjobb magyar és világslágereknek! Rúzsa Magdi és a Queen, Anna and the Barbies és David Bowie, Cseh Tamás és Michael Jackson dalai talán soha nem szerepeltek még együtt, egy koncerten – kiegészülve artistákkal, táncosokkal, élő zenekarral, videoklipes videó- és fénytechnikával!

Sőt kifejezném Cseh Tamás és Bereményi Géza közösen alkotott munkáját, a Háború van című dal első versszakát.

“Csillagok, égbeli tűk
karcolják rá a szememre:
Háború van.

Csillagok, a háború tart,
szóljatok rá, hogy megálljon.
Még a végén bűnös leszek.”

img_20240908_130601_693.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://cicusblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr5318487193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása